11 Mayıs 2008 Pazar

Google'da Arama Yapmanın İncelikleri

Geçtiğimiz Çarşamba günü Google Türkiye ofisinden Mustafa İçil, ekibinden 2 kişiyle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nde bir sohbette yer aldılar. Katılım pek yüksek değildi, sanırım tanıtımı yeterince yapılmamıştı. Sohbetin bir bölümünde ismini hatırlayamadığım Google Türkiye ürün müdürü Google’da arama yapmak ve Google ürünlerini kullanmak üzerine bir sunum yaptı. Özellikle arama yapmanın incelikleri üzerine anlattıkları çok faydalıydı. Bunların bir kısmını biliyordum, bilmediklerimi de öğrenmiş oldum. Aldığım notları da örnekler vererek paylaşmak istedim. (Konu hakkında Süleyman Cabir Çıplak’ın yazdığı yazıyı da okumanızı öneririm.) Örnek 1

Çay+akarsu à Aramanızı bu şekilde yaptığınız zaman demli çay ya da sallama çay ile ilgili bir sonuçla karşılaşmazsınız.

Örnek 2

Çay-akarsu-belediye à Bu sefer de içecek olan çayla ilgili bir arama yapmak istediğinizi var sayalım. Ancak akarsu olan çay ya da Çay Belediyesi ile ilgili sonuçların gelmesini istemiyorsanız yapmanız gereken şey – işaretini kullanmak.

Örnek 3

İntitle:tiyatro à Başlığında “tiyatro” geçen sonuçları görmek için intitle kelimesini kullanabilirsiniz.

İntitle ile yapılan aramalara mp3 araması için zaman zaman kullandığım bir kalıbı da örnek verebilirim.

intitle:"index.of" (mp3|mp4) %s -html -htm -php -asp -cf -jsp bob dylan

Yukarıdaki cümleciği Google’a yazdığınız zaman Bob Dylan mp3’leri karşınıza çıkacak. Diğer sanatçılar için yapmanız gerekeni söylememe gerek yok sanırım.

Örnek 4

İnurl:sinema à URL’inde “sinema” kelimesi geçen web sayfaları için bu kalıbı kullanabilirsiniz.

Örnek 5

Global Warming filetype:pdf à Global Warming araması için pdf formatındaki sonuçları getirir. Dosya formatını ppt, doc vb. şeklinde değiştirebilirsiniz.

Örnek 6

Kayıt site:boun.edu.tr à Boğaziçi Üniversitesi’nin web sayfasında “kayıt” kelimesi ile ilgili sonuçları getirir.

Örnek 7

Hava:istanbul à İstanbul’un bugün ve sonraki 3 gün için görsel hava tahminine bu kalıpla ulaşabilirsiniz.

Örnek 8

Sqrt(256)à Google’ı hesap makinesi olarak da kullanabiliyorsunuz. Örnekte 256’nın kare kökünü alıyoruz. Diğer matematik fonksiyonlarına ya da doğrudan 25*34/4 gibi bir hesaplamaya ait sonuçlara da ulaşmanız mümkün.

Örnek 9

1000 YTL in Euro : 1000 yeni Türk lirasının kaç Euro ettiğini hesaplamak için kullanabileceğiniz kalıp. Diğer para birimlerinin kısaltmalarını da biliyorsanız önce kuru kontrol edip, sonra da hesap makinesine sarılmaya ihtiyacınız yok.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. And, or çift tırnak kullanımı gibi iyi kötü billinen inceliklere verdiğim ve veremediğim kalıpları eklemek de aradığımız sonuçlara ulaşmak konusunda bize zaman kazandıracaktır. Ayrıca Mozilla Firefox kullanıcıları için (başka bir tarayıcı kullanıyorsanız kullanmamanızı öneririm) çok güzel bir eklenti mevcut. Adı “Google Advanced Operations Toolbar”, indirmek isteyenler buyursunlar.

Malumunuz çağımızın en kıymetlileri bilgi ve zaman. Koca koca şirketler zamanı daha verimli kullanmak adına dev yatırımlar yapıp duruyorlar, büyük bir kısmı başarısızlıkla sonuçlandığı halde. Bilgi deyince akla ilk gelenin artık kütüphaneler olmadığı da aşikar. İnternet çağını yaşadığımız yeni dünyada bilgiyi ve zamanı doğru kullanmayı becerecebilenler iz bırakacaklardır. (İnternette arama yapmak üzerine yazarken de süslü cümleler kullanabiliyorum, evet bunu yapabiliyorum :D )

Hiç yorum yok: