6 Nisan 2008 Pazar

The Darjeeling Limited : Dakika bir gol bir

Film festivali başladı. İlk Cumartesi için son dönemde aşinalık kazanmaya başladığım Kadıköy’ün yolunu tuttum, festival programına baktığımda en çok ilgimi çeken filmi izlemek üzere : The Darjeeling Limited.

2007 yapımı olan filmin yönetmeni Wes Anderson. The Royal Tenenbaums filminin de yönetmeniymiş kendisi, öğrenmiş bulundum.

Anderson’un 2005 yılında çektiği bir kısa film olan Hotel Chevalier ile başladı seans. Kısa filmde alt yazı olmadığı için sinema salonundan (Reks) bir açıklama geldi, “Yönetmenin sürpriziydi, bilmiyorduk” diye kıvırdılar, yerseniz tabii. Zira filmin sonunda eşek kadar The Darjeeling Limited Part One ya da buna benzer bir şey yazıyordu. Film ilerledikçe hikayeler arasındaki bağlantı da olayın sürprizle alakası olmadığını gösterir nitelikteydi. Demek ki festival görevlileri ellerine gelen filmlerin içinde ne var diye kontrol etme zahmetine girmiyorlarmış, bunu öğrendik. Yönetmenin daha fantastik sürprizleri de olabilirdi, Allah korumuş bizi. Belki de arada kaynadı, bilemiyeceğim.

Hotel Chevalier’de Natalie Portman’ı görmek de gecenin bir başka güzelliğiydi. Özellikle çırılçıplak aynanın yanında oturduğu sahne filmlerden zihne kazınan fotoğraflar veri tabanına eklendi. Bir de otel odasından Paris görüntüleri vardı ki “Şu Frenk şehri ne kadar da güzel” dedirtti bana bir kez daha. Bir yandan da İstanbul’un içine eden zevksiz, plansız, öngörü yoksunu insanları düşünmeden edemedim, bu şehri piç edenleri kibarca andım.

Filmin hikayesini anlatmak niyetinde değilim, meraklısı arayıp bulur zaten, muhtemelen festivalden sonra gösterime de girecektir. Ancak oyuncu kadrosunun son derece sağlam olduğunu belirtmek gerekiyor. Adrien Brody, Owen Wilson, Jason Schwartzman hatta yan rollerden birinde Bill Murray.

Filmin müzikleri de en az film kadar etkileyici. Bilhassa Peter Sarstedt’in Fransız aksanıyla söylediği Where Do You Go To My Lovely ve The Kinks grubuna ait This Time Tomorrow bu aralar şarkı listemde sık sık yer alacak gibi gözüküyor. Yazıyı yazarken de bir yandan filmin soundtrack’i çalıyor bilgisayarımda. Pazar sabahı açık müzik mağazası bulmak zor oldu tabii, çok azimliydim.(Yine yerseniz.)

Velhasıl kelam festival başlangıcı için harika bir filmdi The Darjeeling Limited. Şiddetle tavsiye edilir.

3 yorum:

Anıl Sağlam dedi ki...

abii ööff gitcektim bu filme bilet bitmişti anasını satıym

Mehmet N. CAN dedi ki...

teknolojilerde çare tükenmez yavrucuğum, izlersin :)

mekinci dedi ki...

film koptu film!