15 Ocak 2008 Salı

Cama Vuran Yağmurun Getirdikleri

Soğuk bir kış gecesi, şiddetli bir yağmur tanelerini camınıza bırakırken, dışarıda değil de evinizin içinde olmanın hissettirdiği duygu güvendir. Aradaki o camın sağlam bir darbeyle tuzla buz olabileceğini içten içe bilirsiniz, ama böyle şeyler olsa olsa ististanır. İstisnaları düşünmek bir an içinizi ürpertse de, sıcak odanızın verdiği tatlı huzuru, tuhaf düşüncelerle kirletmenin manası yoktur. Zaten mutsuz olmak için onlarca sebep bulmak işten bile değildir.

Küçük şeylerden çıkardığınız mutluluklar kadar yaşamış sayılırsınız esasen. Büyük mutluluklar koca ömrünüzde sıkça başınıza gelmeyecektir ne yazık ki. 10 kez büyük bir mutluluk yaşamışsanız şanslısınızdır. Sevdiğiniz kadının size evet demesi, iyi bir okulu kazanmanız, ya da çok şanslıysanız piyangodan sağlam bir ikramiye kapmanız vs vs. Kaç kere başınıza gelebelir ki bu tip şeyler? Az, hem de çok az. Hayatınızı sevdiğiniz işi yaparak kazanmanız ya da sürekli aşık hissetmeniz gibi kalıcı mutluluklar da vardır, ancak bunlar herkesin başına gelebilecek şeyler değildir ne yazık ki. Büyük mutlulukların peşinde koşmak sizi daha da mutsuz edecektir. O yüzden herkes gibi sıradan şeylerden mutluluk çıkarabilmeyi öğrenmelisiniz. Yoksa dünya pek çekilmez bir yer olacaktır sizin için.

Sanırım beklediğiniz şey bu değildi dünyadan. Büyük hayalleriniz vardı. Hayal kurmaya devam edin, hiçbir sakıncası yok. Tabii gerçekleşeceklerine dair inancınızın dozunu ayarlayabilmeniz kaydıyla. Her şey kararında iyidir. Azı da çoğu da zararlıdır nihayetinde. Anneniz mi daha çok derdi bu manaya gelen deyişi yoksa babanız mı? Belki de her ikisi birden. Annenizi de babanızı da sevin, onlara kızmayın. Zira yıllar geçip de ola ki çoluğa çocuğa karışırsanız, aynı cümleleri söylerken yakalayacaksınız kendinizi. Yıllar önce bu cümlelere içten içe ne kadar kızdığınız aklınıza gelmeyecektir muhtemelen. Diyelim ki hafızanız kuvvetli, her şeyi hatırlıyorsunuz. O zaman da “gençlik işte, bizim de kanımız deli akardı bir zamanlar” diyeceksinizdir. Zararı yok, bunu ilk yapan siz değilsiniz ki...


Dünya hep aynı yöne doğru dönmekte.
Yaşanılanlar da aynı, söylenenler de...

Hiç yorum yok: