26 Kasım 2007 Pazartesi

Je suis accro a l’internet

Hayatımızda önemli ölçüde yer tutan şeyler bizi tanımlarlar.

Geçtiğimiz gün fransızca dersine 5 dakikalık bir gecikmeyle katıldım. Tahtada “Je suis accro au chocolat” yazıyordu. Yani çikolata bağımlısıyım mealinde bir cümle. Madame Dabek –kendisi nevi şahsına münhasır bir Fransız, çok da başarılı bir fransızca öğretmeni- sınıftaki herkese neye bağımlı olduklarını, daha düzgün bir ifadeyle hayatlarında neyin vazgeçilmez olduğunu sormaya başladı. Sıra bana da geldi, bir an düşündüm ve aklıma ilk gelen şey internet oldu.

Aşağı yukarı 10 senedir internet kullanıcısıyım. Ancak internetin hayatımın merkezine oturmaya başlaması bir çok vatan evladı gibi ADSL denilen teknolojinin karasularımızda görülmesine dayanır. Türk Telekom’un henüz devlete ait olduğu zamanlarda kotalı ADSL ile olan ilişkimiz 4 sene önce başladı. İtiraf etmeliyim ki kendisini bugünlerde çok özlüyorum. Zira şu sıralar günlerimi Sarkozy’nin memleketinde, bağlantı hızı çok düşük olan bir şehirde geçiriyorum. 56k daha mı iyiydi diye bile sorduğum oluyor . Neyse ki kotalı ADSL’ime kavuşmama pek bir şey kalmadı.

Peki 4 sene önce ara sıra maillerimi kontrol etmenin, kimi zaman da chat –çet diye okunur- yapmanın dışında pek bir işime yaramayan bu teknoloji nasıl oldu da ona bağımlı olduğumu söyletecek kadar önemli bir hale geldi benim için ? İnternette neler yaparım ben ?

Her şeyden önce en pratik haberleşme aracı internet. Mektup, telefon, görüntülü/ görüntüsüz chat, yine görüntülü telefon gibi paşa gönlünüz hangisini isterse onu seçip, beş kuruş da para ödemeden kullanabileceğiniz alternatifleriniz var. Tabii Fransa’da yaşamıyorsanız. Elinizde sınırsız bir haberleşme özgürlüğü bulunuyor. Bu kadar haberleşmeye ihtiyacımız var mı o apayrı bir tartışma konusu, belki başka bir yazıda değinirim.

Dünyada olup bitenleri anlık olarak takip etmemi de sağlıyor internet. Ara sıra www.milliyet.com.tr adresine bakmadan edemiyorum, yeni bir şeyler var mı yaşadığımız evrende diye meraklanıyorum. Neden bu adres diye sorarsanız da sadece bir alışkanlık. Zira son dönemde bir haber sitesinden çok çıplak model resimlerinin sıklıkla güncellendiği bir site haline geldi Milliyet gazetesinin web sitesi. Onlara da bakıyorum haliyle. Ortalama bir internet kullanıcısının, sabah gazetesini eline aldığında –hala gidip gazete alıyorsa tabii- “bakalım neler olmuş dünyada” diye düşündüğünü hiç zannetmiyorum. O haberleri bir gün öncesinden öğrenmiş oluyoruz zaten. Gazeteyi, ona dokunarak okumanın da ayrı bir keyfi var, su götürmez, ama bunu yapmaktaki amacım olsa olsa sevdiğim yazarları bir köşeye çekilip rahat rahat okumak ya da internete erişemediğim mekanlarda –otobüs, metro, tuvalet vb.- can sıkıntısını gidermek. Gelişen teknolojiler çok da uzak olmayan bir zamanda kağıtta okuma alışkanlığını tamamen ortadan kaldırabilir. Bu durum da bir çok soru işaretini beraberinde getiriyor. Kablosuz internet hızının doruklara ulaştığını, insanların ellerinde elektronik kitap okuma aygıtlarıyla otobüste takıldıklarını düşündüğümde insan sağlığının bu aşırı teknolojiden nasıl etkileneceğini kestiremiyorum. Neyse ki çok okumayan bir toplumuz..

Son dönemde iyice salgın haline gelen blog kültürü, internete zaman ayırmamı gerektiren bir başka önemli parça. Özellikle Google Reader, Buzla gibi ücretsiz RSS okuyucularının –Google Reader benim tercihim- takip etmeyi istediğiniz bloglarda, daha doğru bir ifadeyle RSS hizmeti veren her türlü web sitesinde meydana gelen değişikliği anlık olarak size bildirmesi, blog takibini daha da tadından yenmez bir hale getiriyor. Bir noktadan sonra üye olduğunuz blog sayısı tavana vurup “onda ne var, bunda ne yazmışlar” diye bakmak imkansız hale gelebilse de, yakın zamanda Google Reader ile olan dostluğumun bozulacağını düşünmüyorum.

Salgınlardan belki de en yaygını olan internet üzerinden video izlemek haliyle benim de çok yaptığım bir şey. Gerekli gereksiz sınırsız sayıda video izlemek biraz da YouTube’un hayatımıza soktuğu bir olgu. Firefox’un flv uzantılı dosyaları –YouTube’da izlediğiniz videolar flv uzantılıdır, diğer dosya türlerine göre daha az yer kaplarlar- bilgisayarıma indirip istediğim zaman seyredebilmemi sağlayan eklentisi de video izleme sıklığımı arttıran etkenlerden biri. Mesela geçtiğimiz akşam Avrupa Yakası’nın henüz bir kaç saat önce televizyonda yayınlanan bölümünü bu eklenti ile indirdim ve ertesi gün okuldan geldikten sonra şekerleme öncesi oturup izledim. –Özellikle bağlantı kalitesi canı isterse artıp, canı isterse azalan topraklarda (Bkz : Fransa) bu araç çok işlevsel.- Teknosohbet.tv ise videolarını belki de YouTube’dan daha çok takip ettiğim bir site. Buradaki videolar için “teknolojinin televolesi” tanımlaması herhalde pek yanlış olmaz. Büyük bir keyifle takip ediyorum.

Tüm bunların dışında facebook, ekşi sözlük, wikipedia gibi bir çok kişinin kullanmadan edemediği web sayfaları benim de ilgi alanıma giriyor. Google Calendar, Google Notes vs. hizmetler de özellikle yoğun dönemlerimde hayatımı oldukça kolaylaştırıyor.

Bunca şeyi iyi kötü her gün takip etmem “Je suis accro a l’internet” dedirtiyor bana ve internet beni tanımlayan öğelerden biri haline geliyor. Bir kaç sene önce bir başkası bana bunları söyleseydi fena halde irite olabilirdim, ama şu an kendi dilimden duyduklarım beni pek de rahatsız etmiyor. Aksine bu uçsuz bucaksız dünyanın hayatıma daha neler sokacağını büyük bir merakla bekliyorum.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Daha başına neler gelecek sen dur. :) Internet bağımlısı seni. Bak internet bağımlıları sayesinde özel tedavi merkezleri kurulur, internet hastalığından kurtulma merkezleri olur, ilaçları, içecekleri, kitapları vb. derken bir sürü işe yarar bu internet yine. Hmm, güzel fikirler bak bunlar, paylaşmayayım en iyisi, bak yakında hepsi olur bu dediklerimin. Demedi deme. :)